< Tornar a Artistes

QUIM CARANDELL (LA LUDWIG BAND)

Reflexió

Biografia

És cantautor des dels 11 anys, quan comença a composar les seves primeres cançons. El 2017, funda La Ludwig Band juntament amb l'Andreu Galofré des d'Espolla, on també participa a l'escola de glosadors que organitza la mítica Trobada de cantadors de la vila empordanesa. En paral·lel també crea el Col·lectiu Pedant a Missa i Repicant, juntament amb el Lluc Valverde (també membre de La Ludwig Band), una companyia de teatre musical, que entre d'altres, forma part de la convocatòria Malnascuts a la Sala Beckett de Barcelona. Com a lletrista ha estat guardonat amb el Premi a millor disc del 2021 amb La Mateixa Sort i al Premi Cerverí a la millor lletra en català de l'any 2021 per "S'ha mort l'home més vell d'Espolla", que atorga la Fundació Prudenci Bertrana.


La Ludwig Band és el segon millor grup d'Espolla (Alt Empordà). Sona a folk pedant, cançons de pastorets i s'escolten heptasíl·labs que parlen de la vida i rimes assonants.


El 2017 comencen a tocar les cançons que el Quim Carandell acumulava des de l'adolescència. Des del Cuartelillo d'Espolla, la base operativa del grup i antiga caserna de la guàrdia civil, el grup perfecciona aquestes cançons. Un any després de començar a tocar plegats, aconsegueixen gravar el seu primer EP La Ludwig Band (Autoeditat, 2018).


Dos anys més tard, en plena pandèmia, publiquen el primer disc de llarga durada titulat Al límit de la tonalitat (The Indian Runners, 2020). Un àlbum concebut des del pop-rock més clàssic fins al folk més local amb arranjaments ordits amb delicadesa. Vuit cançons amb influències directes de la cançó rock de Pau Riba o del pop melós d'ABBA que captiven a la crítica i públic i que els converteix en una de les bandes catalanes revelació.


Només un any després publiquen un nou disc, titulat La mateixa sort (The Indian Runners, 2021), amb el qual es començaran a consolidar com una de les propostes emergents més interessants del país gràcies a guardons com el Premi Enderrock de la crítica al millor disc de l'any o el Premi Cerverí de la Fundació Bertrana a la millor lletra en català del 2021 per "S'ha mort l'home més vell d'Espolla".

Enllaços

+ Consulta el programa